رفتن به محتوای اصلی
x

کارت پانچ یا کارت سوراخ‌شده یکی از روش‌های قدیمی برای ورود اطلاعات به رایانه و سایر وسایل الکترونیکی و مکانیکی است. در این روش با وسیله‌ای خاص، سوراخ‌هایی کوچک در محل‌های از پیش تعیین شده بر روی یک کارت کاغذی ایجاد می‌شود. از این وسیله برای ورود متن برنامه‌ها و داده‌ها به سامانه‌های رایانه‌ای قدیمی مورد استفاده قرار می‌گرفت و امروز استفاده از آن در رایانه منسوخ شده‌است ولی هنوز در برخی ماشین‌های بافندگی قدیمی از آن استفاده می‌شود. در این روش وجود سوراخ در بخش تعیین شده به معنای مقدار یک در جبر بولی است.
اواسط دهه 50 ابتدا آی.‌بی.‌ام از نوارهای مغناطیسی برای ذخیره‌سازی اطلاعات استفاده کرد، اما چون هر رول از این نوارها می‌توانست اطلاعات ده هزار کارت پانچی را در خود نگه دارد، بتدریج عمومیت پیدا کرد و دهه 80 میلادی به شیوه متداول ذخیره اطلاعات در بین مردم تبدیل شد. برای ساخت این نوارها، فیلم‌های پلاستیکی را به لایه‌ای از مواد مغناطیسی آغشته می‌کردند، ابتدا فقط امکان ضبط صدا روی این نوارها وجود داشت، بعدها تصویر را هم روی آن ذخیره و با دستگاه‌های پخش وی‌.اچ‌.اس اجرا کردند.
نوارهای کاست هم فناوری متفاوتی نسبت به نوارهای مغناطیسی نداشتند، اما بیش از دیگر ابزارهای ذخیره داده محبوب شدند. اولین نوار کاست را کارخانه فیلیپس سال 1963 ساخت، اما دهه 70 بود که این اختراع مورد توجه قرار گرفت و تولید و فروش نوارهای کاست بشدت رونق گرفت. رایانه‌هایی مثل کومودور 64، اسپکتروم و آرمستراد سی‌.پی‌.سی از نوارهای کاست برای ذخیره داده‌ها استفاده می‌کردند. یک نوار کاست 90 دقیقه‌ای استاندارد می‌توانست چیزی بین 700 کیلوبایت تا یک مگابایت اطلاعات را روی هر طرف نوار ذخیره کند.
اولین فلاپی دیسک که سال 1969 ساخته شد، یک دیسک هشت اینچی با ظرفیت محدود 80 کیلوبایت بود که فقط می‌توانستند اطلاعات را از روی آن بخوانند. فلاپی‌ها ابتدا چندان کارآمد نبودند و استفاده از آنها به صرفه نبود، اما بسرعت پیشرفت کردند، طوری که چهار سال بعد از تولید اولین فلاپی، فلاپی‌هایی در اندازه مشابه تولید ‌شدند که 256 کیلوبایت ظرفیت داشتند و همچنین می‌توانستند آن را پاک و اطلاعات دیگری روی آن ذخیره کنند.
انواع پانچ کارت، فلاپی دیسک ها و نوارهای مغناطیسی  BASF در موزه موجود می باشد.
 

تحت نظارت وف ایرانی